Proef de pop-upexpo ‘RIJP, de kunst van het telen’

Fotograaf Jimmy Kets zet het vakmanschap van lokale BelOrta-telers in de kijker

Een slimme plukrobot die de witloofkropjes scheidt van de wortel. Fragiele paprikaplantjes die langs een touw omhoog groeien. Of feromoonvallen tussen de appelbomen die schadelijke insecten op afstand houden. Hoe fotogeniek vakmanschap van hier is, kan je ontdekken op ‘RIJP, de kunst van het telen’. In deze pop-upexpo schetst fotograaf Jimmy Kets de professionele passie van 12 lokale telers van BelOrta, de Belgische fruit- en groentecoöperatie. Acteur Stefaan Degand kleurt de bijhorende luisterverhalen. Te bekijken en te beluisteren op zondag 17 september in het Maurus Moreelshuis in Mechelen.

BelOrta klopte bij fotograaf Jimmy Kets aan om het vakmanschap van haar lokale telers te belichten. Het resultaat is de unieke pop-upexpo ‘RIJP, de kunst van het telen’ die je een exclusieve inkijk geeft in de wereld van onze groente- en fruittelers. De krachtige beelden laten je het vakmanschap verrassend beleven, en worden sfeervol aangevuld met luisterverhalen, ingesproken door Stefaan Degand. Deze verhalen kan je op eigen tempo verkennen door de bijhorende QR-code met je smartphone te scannen.

Fotograaf Jimmy Kets: “Of het nu gaat om asperges steken of braambessen op hun zoetst oogsten, alle telers tonen met trots hun kennis en kunde. Het was een heerlijke ervaring om dat authentieke vakmanschap naar een niet voor de hand liggend beeld te vertalen. Ik hoop dat de bezoekers van ‘RIJP’ zo de kunst van het telen mee kunnen proeven.”

Glenn Sebregts, hoofd Marketing bij BelOrta, is blij met het eindresultaat. “We wilden het talent van onze telers in de kijker zetten, precies omdat er zoveel passie van dat vakmanschap afspat. Deze expo belicht ook meerdere facetten, van klassieke kennis doorgegeven van generatie op generatie tot hoogtechnologisch gestuurde innovaties. En na de fysieke expo in Mechelen krijgt ‘RIJP, de kunst van het telen’ een online vervolg via onze website.”

Titelvoerend burgemeester Bart Somers. “Het is een mooie tentoonstelling die ik kan aanraden aan elke Mechelaar. Landbouw en Mechelen zijn altijd met elkaar verweven geweest. De stad spant zich in om Mechelse boeren te ondersteunen zodat ze hun gezonde producten in de stad aan de man kunnen brengen. Onder andere met het horecalabel ‘Lekker Mechels’ kiezen we voor de lokale boer. Deze tentoonstelling zet het talent van telers over heel Vlaanderen centraal, een echte aanrader.”

 

‘RIJP, de kunst van het telen’ van Jimmy Kets voor BelOrta, zondag 17 september, 10-18 uur, Maurus Moreelshuis, Moreelstraat 3 in Mechelen. Vanaf 18 september te beleven via vakmanschapvanhier.be.

Sfeerbeelden

 

Voor meer info

BelOrta I Glenn Sebregts I +32 15 565 272 I [email protected] I www.belorta.be
RCA I Yannick Speelmans I 0497 66 08 86 I [email protected] I www.rcapress.be


Over de trotse telers

• Aardbeien – Lummen – Gert Reijnders
Na 19 jaar tomaten telen besliste Gert Reijnders uit Lummen om over te schakelen van groenten naar fruit. Gert Reijnders mag dan wel de eerste generatie zijn op zijn bedrijf met aardbeiserres, tuinieren zit in zijn bloed. Zowel zijn ouders als zijn grootouders waren actief in de landbouw. Met zijn zoon Robbe staat de tweede generatie ook al klaar.

• Appels – Waregem – Els Lambrecht
De boerderij van Els Lambrecht bestaat al sinds 1388. In 1905 kwam ze in het bezit van haar familie, toen haar overgrootouders Honoré en Felicita ze overnamen. Haar grootvader Daniël plantte de eerste perenbomen aan na de Eerste Wereldoorlog. Els breidde dit nadien nog uit met appels.

• Asperges – Londerzeel – Marc Goossens
Marc Goossens kreeg de boerenstiel met de paplepel ingegeven van zijn ouders. Eind jaren 80 begon hij zijn eigen bedrijf. Vandaag zijn ook zijn vrouw Hilde en zonen Dominiek en Vincent hier aan de slag om asperges te telen.

• Aubergines – Wommelgem – Steven Van Nuffelen
Steven en Anja Van Nuffelen hebben een aubergineteeltbedrijf in Wommelgem. Telen zit in hun bloed, want ook hun ouders en grootouders deden het. Intussen heeft ook hun dochter Jill de smaak te pakken. De aubergines groeien in een ideale omgeving dankzij een klimaatcomputer in de serre.

• Blauwe bes – Heusden-Zolder – Rudi Boermans ​
Rudi Boermans en zijn vrouw Brigitte runnen al meer dan 30 jaar een aardbeien- en blauwebessenbedrijf in Heusden-Zolder. Ook hun dochter Melissa en haar partner Lachezar draaien nu al enkele jaren mee. Alles begint met het snoeien van 6 ha blauwebessenstruiken, een tijdrovende winterklus van 1.800 uren.

• Braambes – Nazareth – Willy Royakkers ​
Willy Royakkers en zijn vrouw Rina telen al meer dan 30 jaar braambessen. Sinds een jaar of twee doen ze dat samen met hun dochter Aline en haar man Jonas. Voor de familie braambessen kan plukken, moeten ze de jonge plantjes opkweken, eerst in de serre, daarna op het opkweekveld.

• Komkommer – Brecht & Rijkevorsel – Wim Joosen
Bij Wim Joosen zit tuinbouw in de familie. Zijn grootvader teelde aardbeien en frambozen, zijn vader tomaten, aardbeien en augurken. Zelf teelt hij nu al bijna 30 jaar komkommers. Dat doet hij van eind januari tot eind november in zijn serres in Brecht en Rijkevorsel.

• Paprika – Duffel – Didier Algoet
Samen met zijn vrouw Sabine teelt Didier Algoet paprika’s. Zijn passie voor deze groente kwam niet van thuis, maar wel van op de tuinbouwschool. Toen hij op zijn 21e afstudeerde, ging hij meteen op zoek naar een geschikte locatie. Die vond hij in Duffel.

• Peer – Brussegem – Ann De Ryck
Ann De Ryck is al 15 jaar perenteler en de derde generatie die het bedrijf in Brussegem runt. Ze kent dus het geheim voor de perfecte peer. Van het snoeien over het plukken tot het sorteren: alles gebeurt met de hand.

• Sla – Sint-Martens-Latem – Dirk Boeren
In 1987 richtten Dirk Boeren en zijn vrouw Els een slateeltbedrijf op in Sint-Martens-Latem. Daar telen ze geen kropsla, maar wel alternatieve slasoorten zoals eikenbladsla, Lollo Rossa en Lollo Bionda. Dirk teelt zijn sla niet in serres, maar buiten, in volle grond. Sinds 2011 werkt ook zoon Jan mee op het bedrijf.

• Tomaat – Beveren – Jelle De Ryck
In Beveren ligt het tomatenteeltbedrijf van Jelle De Ryck en zijn vrouw Annelies. Jelle is al de derde generatie die het familiebedrijf runt. Op een bijzonder duurzame manier. Zo teelt hij volledig op regenwater, maakt hij van de plantresten compost en hergebruikt hij de steenwol waarin de tomatenplanten groeien.

• Witloof – Poperinge – Stefaan Gheeraert
In Poperinge ligt het witloofbedrijf van Stefaan Gheeraert. Een rasecht familiebedrijf, want Stefaan is de vierde generatie die actief is in de landbouw. Ook zijn zoon Edouard draait voltijds mee in het bedrijf.

 

Over Jimmy Kets – www.jimmykets.be

Jimmy Kets (°1979) studeerde Grafisch Ontwerp & Illustratie aan Sint-Lucas Antwerpen. Voor zijn afstudeerproject maakte hij een fotodocumentaire over straatkinderen in Kathmandu. Daarna ging hij meteen aan de slag als persfotograaf, eerst bij De Morgen, later bij De Standaard (waarvoor hij vandaag nog werkt). Intussen draait hij ook als cameraman documentaires. Kets groeide uit tot een gerenommeerd fotograaf, met een stijl die vaak gekenmerkt wordt door een vleugje humor en surrealisme, een sterk gevoel voor kleur en betekenisvolle details.

Over BelOrta – www.belorta.be

De roots van BelOrta gaan helemaal terug tot begin 20e eeuw. Van hyperlokale initiatieven evolueerde BelOrta tot de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België. De coöperatie drijft vandaag handel met ruim 70 landen en verwerkt dagelijks tot 4.000 ton groenten en fruit. Bijna 1.000 telers garanderen het hele jaar rond een aanvoer van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten – altijd lokaal geteeld en vol smaak.

Een greep uit de beelden

• Tomaat – Beveren – Jelle De Ryck

In maart worden de eerste tomaten geoogst. Dat gebeurt manueel.
In maart worden de eerste tomaten geoogst. Dat gebeurt manueel.

• Blauwe bes – Heusden-Zolder – Rudi Boermans

Vanaf eind mei/begin juni zijn de eerste blauwe bessen klaar om geplukt te worden. Dat gebeurt voorzichtig met de hand, zodat de besjes hun waslaag, die zorgt voor een mooie, witte waas, niet verliezen.
Vanaf eind mei/begin juni zijn de eerste blauwe bessen klaar om geplukt te worden. Dat gebeurt voorzichtig met de hand, zodat de besjes hun waslaag, die zorgt voor een mooie, witte waas, niet verliezen.

• Witloof – Poperinge – Stefaan Gheeraert

Stefaan rooit de wortelen van de witloofplantjes op het veld, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen tot witloofkropjes in bakken in een donkere zaal.
Stefaan rooit de wortelen van de witloofplantjes op het veld, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen tot witloofkropjes in bakken in een donkere zaal.

• Asperges – Londerzeel – Marc Goossens

De asperges worden proper gemaakt in een wasstraat en minstens 6 uur onder een ijskoude douche gezet. Daardoor verkleuren ze niet en blijven ze langer vers.
De asperges worden proper gemaakt in een wasstraat en minstens 6 uur onder een ijskoude douche gezet. Daardoor verkleuren ze niet en blijven ze langer vers.
Oogsten gebeurt manueel met een aspergespin. Deze machine tilt de afdekfolie op, zodat de aspergescheuten afgesneden kunnen worden van de planten.
Oogsten gebeurt manueel met een aspergespin. Deze machine tilt de afdekfolie op, zodat de aspergescheuten afgesneden kunnen worden van de planten.

• Sla – Sint-Martens-Latem – Dirk Boeren

Dirk oogst zijn slakroppen met de hand en ’s morgens vroeg. Dan is de sla het krokantst.
Dirk oogst zijn slakroppen met de hand en ’s morgens vroeg. Dan is de sla het krokantst.

• Aardbeien – Lummen – Gert Reijnders

In de serre kunnen de aardbeigoten machinaal hoger of lager gezet worden. De plukkers kunnen ze dus op de perfecte hoogte zetten, zodat ze geen last krijgen van hun rug of armen.
In de serre kunnen de aardbeigoten machinaal hoger of lager gezet worden. De plukkers kunnen ze dus op de perfecte hoogte zetten, zodat ze geen last krijgen van hun rug of armen.

• ​ Komkommer – Brecht & Rijkevorsel – Wim Joosen

Eén keer per jaar worden de serres volledig leeggemaakt, gereinigd en ontsmet. Er komen dan ook nieuwe planten in. Zo kunnen bijna het hele jaar komkommers van topkwaliteit geteeld worden.
Eén keer per jaar worden de serres volledig leeggemaakt, gereinigd en ontsmet. Er komen dan ook nieuwe planten in. Zo kunnen bijna het hele jaar komkommers van topkwaliteit geteeld worden.

• Appels – Waregem – Els Lambrecht

Feromoonvallen zijn stukjes karton met lijm en geurdopjes op die ruiken naar een bepaald vrouwtjesinsect. Ze worden gebruikt om schadelijke mannetjesinsecten weg te lokken van de vruchten.
Feromoonvallen zijn stukjes karton met lijm en geurdopjes op die ruiken naar een bepaald vrouwtjesinsect. Ze worden gebruikt om schadelijke mannetjesinsecten weg te lokken van de vruchten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.