Fruitige smaakmakers op het menu!
Topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck stelt recepten samen met bessen en aardbeien van BelOrta
Wie een actieve zomer op het programma heeft staan, zal zich straks heerlijk kunnen uitleven met aardbeien, blauwe bessen, frambozen, braambessen en kersen van bij ons. Voedingsdeskundige Stephanie Scheirlynck stelde voor alle sportieve fruitfans vier energieke recepten samen: van smaakvolle ontbijtgerechtjes tot verbazend plezante tussendoortjes, met telkens BelOrta-bessen in de hoofdrol.
Met een uitgebreid assortiment bessen en aardbeien bedient de Belgische telerscoöperatie BelOrta je tot diep in het najaar op je wenken: aardbeien, blauwe bessen, frambozen, braambessen, kersen… Topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck liet zich alvast inspireren tot vier zomerse gerechtjes. Als begeleidster van kampioenen als Greg Van Avermaet en Nafi Thiam weet ze als geen ander wat atleten moeten eten om optimaal te presteren. Maar je hoeft natuurlijk écht geen records te breken om voluit te genieten van deze sportieve traktaties…
Frambozen-kersensmoothie
Stephanie Scheirlynck: “Als bron van antioxidanten is deze smoothie ideaal als licht ontbijt, zeker als het ’s morgens eens snel moet gaan. Ook als tussendoortje kan je deze smoothie drinken of na het sporten, om je spieren te laten herstellen. Als je training heel intensief was, kan je er zelfs wat eiwitpoeder aan toevoegen.”
Ingrediënten (voor 1 smoothie)
• 125 g BelOrta frambozen
• 125 g BelOrta kersen
• 250 ml amandeldrink
• 2 eetlepels havermout
• 3 eetlepels halfvolle yoghurt of een plantaardig alternatief
• enkele blaadjes munt
• 2 à 3 eetlepels honing
Bereiding
Ontpit de kersen. Mix alle ingrediënten in een blender. Serveer in een glas en werk af met enkele blaadjes munt.
Bowl met aardbeiencoulis, pindakaas en braambessen
“Deze gezonde bowl is een volwaardig ontbijt en bevat alle voedingsstoffen die een ontbijt vraagt: vers fruit voor vitamines en mineralen, yoghurt voor de eiwitten, pindakaas als gezonde vetten en granola voor wat koolhydraten. Als je nadien wil gaan sporten, kan je de portie granola gerust wat verhogen.”
Ingrediënten (voor 1 portie)
• 250 g BelOrta aardbeien
• 50 g BelOrta braambessen
• 2 eetlepels agavesiroop
• snuifje peper
• 125 ml magere Griekse yoghurt
• 1 eetlepel pindakaas
• 40 g granola
• enkele blaadjes munt
Bereiding
Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd in vieren. Doe de aardbeien in een pan en stoof 10 minuten op een laag vuur, roer regelmatig. Voeg er de agavesiroop aan toe en kruid met peper. Laat nog 5 minuten verder stoven en daarna afkoelen. Meng de yoghurt met de pindakaas en serveer met het aardbeienmengsel, granola en braambessen. Werk af met enkele blaadjes munt.
Ovenpannenkoek met blauwe bessen
“Met deze bessenpannenkoek kan je echt alle kanten uit. Perfect als energierijk en licht verteerbaar ontbijt voor een actieve dag of als tussendoortje voor je gaat sporten – best één tot anderhalf uur ervoor. Met een combinatie van koolhydraten voor energie en antioxidanten uit de blauwe bessen, is deze ovenpannenkoek ook ideaal voor kinderen met een actief gevulde dag. Denk aan een sportkamp of tornooi, de jeugdbeweging…”
Ingrediënten (voor 1 portie)
• 200 g BelOrta blauwe bessen
• 240 g zelfrijzende bloem
• 1,5 theelepel bakpoeder
• 30 g kokospoeder
• snuifje zout
• kaneel
• 300 ml rijstdrink
• 4 eetlepels ahornsiroop
• 4 eetlepels arachideolie
• 2 grote eieren
• poedersuiker
Tip: Op zoek naar wat extra kleur? Voeg gerust enkele frambozen, braambessen of aardbeien toe.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de bloem, het bak- en kokospoeder, zout en kaneel in een kom. Neem een tweede kom en meng daarin de rijstdrink, de siroop, de olie en de eieren. Spatel het droge mengsel door het vochtige en zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm/bakplaat en strooi er de bessen over. Bak 25 tot 30 minuten. Je kan gemakkelijk checken of het deeg gaar is door er met een tandenstoker in te prikken: kleeft er geen deeg meer aan de tandenstoker, dan is de pannenkoek gaar. Laat een kwartiertje afkoelen op een bakrooster en snij in stukken. Werk af met wat poedersuiker.
Ontbijtcake met frambozen en braambessen
“Deze cake is perfect om je dag te starten: een voedzaam ontbijt met volkoren granen en veel vitamines uit de verse bessen. Ook als tussendoortje is deze fruitige cake handig: hij smaakt lekker fris en is een leuke afwisseling bij een zomerse brunch.“
Ingrediënten (voor 1 cake voor 5 personen)
• 200 g BelOrta frambozen, plus extra om te garneren
• 100 g BelOrta braambessen
• 120 g vloeibare margarine
• 150 g rietsuiker
• zeste van 1 citroen
• 1 ei, op kamertemperatuur
• 260 g volkorenbloem
• snuifje zout
• 2 tl bakpoeder
• 120 ml karnemelk
• olie om in te vetten
• poedersuiker
• enkele blaadjes munt
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de margarine luchtig met de suiker en de citroenzeste. Voeg het ei eraan toe en meng goed. Doe er de bloem bij, het zout en het bakpoeder en roer opnieuw. Giet er nu al roerend, beetje voor beetje, de karnemelk bij. Vet de bakvorm in met wat olie, giet een bodempje deeg in de vorm, strooi er de frambozen en braambessen op en giet het overige deeg erover. Bak de cake 35 tot 40 minuten. Je kan gemakkelijk checken of hij gaar is door er met een satéstokje in te prikken: blijft er geen deeg meer aan het stokje kleven, dan is de cake gaar. Laat de cake een kwartiertje afkoelen voor je hem aansnijdt. Bestrooi met wat poedersuiker en wat verse frambozen en garneer met enkele blaadjes munt.
Over BelOrta
De roots van BelOrta gaan helemaal terug tot begin 20e eeuw. Van hyperlokale initiatieven evolueerde BelOrta tot de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België. De coöperatie drijft vandaag handel met ruim 70 landen en verwerkt dagelijks tot 4.000 ton groenten en fruit. Bijna 1.000 telers garanderen het hele jaar rond een aanvoer van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten – altijd lokaal geteeld en vol smaak.
Voor meer info
BelOrta I Glenn Sebregts I +32 15 565 272 I glenn.sebregts@belorta.be I www.belorta.be
RCA I Ellen Haselaars I +32 474 59 35 13 I ellen.haselaars@rca.be I www.rcapress.be