BelOrta brengt je aspergekennis op punt

Nu het seizoen van de asperges bijna piekt, is het hoog tijd om jouw kennis van dit streekproduct op te krikken. Met een aandeel van ca. 90% van alle asperges die via Belgische veilingen verkocht worden, is coöperatie BelOrta alvast perfect geplaatst om tips & tricks te delen. Wist je dat kraakverse asperges zingen? Dat de juiste schiltechniek een hoop frustratie scheelt? En dat mannelijke asperges een stuk populairder zijn dan vrouwelijke?

 

Het aspergeseizoen draait op volle toeren. Belgen zijn dan ook absolute fans van deze koolhydraatarme groente, rijk aan eiwitten, vezels en vitamine C. Opvallend, in Vlaanderen en Brussel vallen vooral witte asperges in de smaak, terwijl in Wallonië vooral de groene asperges geliefd zijn.

Verse asperges? Check!
Maar alles begint natuurlijk bij kwaliteitsvolle producten van eigen bodem. Met een simpel trucje kan je snel nagaan of je verse asperges in handen hebt. Wrijf twee asperges tegen elkaar: maken ze een piepend of tjirpend geluid – ook zingen genoemd – dan zijn ze vers. Check ook even of het kopje stevig is.

Als je de asperges niet meteen klaarmaakt, kan je ze enkele dagen ongeschild bewaren in de koelkast. Wikkel ze dan in een vochtige doek, zo drogen ze minder snel uit. Asperges bestaan immers grotendeels uit vocht en uitgedroogd krijgen ze een bittere toets. Wist je trouwens dat je asperges ook kan invriezen? Schil en blancheer ze dan wel eerst even.

Asperges schillen? Chill!
Groene asperges hoef je niet te schillen, maar de witte asperges hebben een vezelige schil die je moet verwijderen. Asperges schillen is niet moeilijk. Wil je het nog makkelijker maken, leg ze dan een halfuurtje in koud water. Leg vervolgens de asperges plat op een snijplank en schil – met een speciale aspergeschiller of een gewone dunschiller – van top tot teen, naar de onderkant van de steel.

Ga niet te ruw te werk, zodat het kopje van de asperge niet afbreekt, maar schil anderzijds ook genoeg zodat je geen vezelige schilresten overhoudt. Snij op het einde nog het houterige stukje onderaan weg. Deze deeltjes kan je, samen met de schil, perfect gebruiken om een bouillon van te trekken – ideaal als basis van aspergesoep!

Asperges beetgaar = klaar!
Asperges à la flamande? Een onvervalste topper én culinair erfgoed! Maar er bestaan natuurlijk nog tal van andere succesrecepten met verse asperges in de hoofdrol. Hoe je ze ook klaarmaakt – koken, grillen, wokken, in de pan bakken… – onthoud dat asperges beetgaar op hun best zijn.

Heb je geen speciale aspergepot waarin je de asperges rechtop kan zetten, neem dan een gewone hoge kookpot. Vul deze met water en zorg dat de kopjes erbovenuit steken – want doordat ze zachter zijn, garen ze veel sneller. Laat de asperges, als het water kookt, 1 tot 2 minuten garen. Haal de pot van het vuur en laat de asperges zo’n vijf minuten rusten in het hete water. Zakken ze naar de bodem van de kookpot? Dan zijn ze beetgaar en klaar. Wie houdt van een intense aspergesmaak, kan het kookvocht ook bewaren en hergebruiken bij de volgende aspergebereiding.

 

Wist je dat…
… we al meer dan 2.000 jaar asperges eten?
Volgens de legende gebruikte Hippocrates al asperges om verschillende darm- en maagklachten te verhelpen. Ook de Romeinen waren zot van het witte goud. Zo erg zelfs, dat ze hun snelste lopers met asperges naar de Alpen stuurden om ze daar in te vriezen en te bewaren voor latere consumptie.


… er paarse asperges bestaan? De asperge – overigens een verre neef in de familie van uien, look en prei – kent een witte, groene en paarse variant. Deze laatste twee groeien boven de grond en danken hun kleur aan de blootstelling aan zonlicht. Witte asperges daarentegen groeien onder de grond en zien geen licht, waardoor ze hun witte kleur behouden.


… asperges oogsten een ware ambacht is? Elke stengel wordt apart ‘gestoken’. Dat gebeurt met een aspergemes op een diepte van 20 cm.


… mannelijke aspergeplanten meer succes kennen? Dat komt omdat deze, vergeleken met de vrouwelijke aspergeplanten, voor een hogere opbrengst tekenen.


… asperges makkelijk 10 centimeter per dag kunnen groeien? Alleen op warme, zonnige dagen wel. De langste asperge die ooit gestoken is, mat naar verluidt maar liefst 3,11 meter.


… asperges vochtafdrijvend werken? Doordat ze helpen om het teveel aan zout en vocht in ons lichaam af te voeren, zijn asperges goed voor onze nieren.

 

Over BelOrta
De roots van BelOrta gaan helemaal terug tot begin 20e eeuw. Ontstaan uit hyperlokale initiatieven evolueerde BelOrta tot een toonaangevende coöperatieve groente- en fruitcoöperatie van, voor en door lokale producenten. Dagelijks leveren zij tot 4.000 ton groenten en fruit die verhandeld worden met ruim 70 landen wereldwijd. Bijna 1.000 telers garanderen het hele jaar rond een aanvoer van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten – altijd lokaal geteeld en vol smaak.

 

Voor meer info
BelOrta I Glenn Sebregts I +32 15 565 272 I glenn.sebregts@belorta.be I www.belorta.be
RCA I Yannick Speelmans I +32 497 66 08 86 I yannick@rca.be I www.rcapress.be

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.