Belgische tomaten, een kwaliteit om van te blozen
BelOrta zet enkele weetjes én misverstanden over Belgen en tomaten op een rij
Tomaten mogen dan de populairste groente zijn in de Belgische keuken, onze kennis erover vertoont nog heel wat gaten. Zo denken maar liefst vier op de tien Belgen dat tomaten vooral een buitenlands product zijn, terwijl je deze sappige smaakmakers het hele jaar rond bij ons kan vinden (bron: onderzoek iVOX i.o.v. BelOrta). Meer nog, we exporteren zelfs drie keer zo veel tomaten naar Spanje en Italië als dat we importeren uit deze zuiderse landen. “En dat heeft veel te maken met de uitstekende kwaliteit van de Belgische tomaten, die nog al te vaak wordt onderschat”, vertelt Glenn Sebregts van BelOrta, een Belgische groente- en fruitcoöperatie die 109 lokale tomatentelers telt onder haar meer dan 1.000 leden.

De cijfers liegen er niet om: in 2020 bedroeg de totale export van Belgische tomaten naar de rest van de wereld ruim 261.500 ton (bron : cijfers Eurostat). Daarbij zijn onze buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk de grootste afnemers, maar ook Spanje en Italië lustten vorig jaar ruim 26.000 ton Belgische tomaten. Op die zonnige, zuiderse marktjes tijdens je vakantie vind je dus heel vaak Belgische tomaten. Omgekeerd importeerde België ‘maar’ 9.000 ton Spaanse en Italiaanse tomaten. Toch denkt 41% van de Belgen dat tomaten vooral een buitenlandse groente zijn.
Glenn Sebregts: “Mensen associëren tomaten steevast met het zuiden, terwijl ze ook in België één van de meest geteelde groenten zijn. Bij BelOrta zijn ze met 160.000 ton/jaar qua volume zelfs het allergrootste product. Bovendien moeten we in smaak en kwaliteit absoluut niet onderdoen voor de zuiderse tomaten. Tel daarbij de ruime variatie – BelOrta heeft maar liefst 50 verschillende soorten in het assortiment – én het feit dat je Belgische tomaten het hele jaar rond kan krijgen. Maar dat weten 3 op de 4 Belgen dan weer niet.”
Tomatenweetjes
Uit marktonderzoek van BelOrta blijkt dat één op de twee Belgen het hele jaar door tomaten koopt. Ruim zes op de tien eten de groente één of meerdere keren per week. Vooral trostomaten worden gesmaakt. Op elk moment van de dag, zo blijkt, want we eten tomaat bij het avondmaal (94%) en de lunch (88%) maar ook als tussendoortje (55%) of zelfs bij het ontbijt (18%). Mooie cijfers. Maar er is nog ruimte voor verbetering : ruim zes op de tien Belgen bewaren hun tomaten in de koelkast. Zonde, want zo verliezen ze heel wat smaak. Bewaar je tomaten daarom buiten de koelkast, op een koele en droge plek – zo behouden ze hun intense smaak én blijven ze ruim een week vers.
Kies de juiste tomaat
Iedereen kent de trostomaten, losse tomaten en kerstomaten, maar ken je bijvoorbeeld al de vleestomaten, de coeur de boeuf (ideaal in een salade caprese), de san marzano (gegeerd als saustomaten), de pruimtrostomaten, de kers- en cocktailtrostomaten? En dan zijn er nog de vele vergeten soorten zoals de marmande, de ananastomaat en de noir de crimée. Glenn Sebregts: “Ieder jaar worden er meer dan 200 nieuwe soorten en rassen opgevolgd, steeds op zoek naar verbetering. Hierbij worden heel wat criteria beoordeeld, maar smaak is daarbij cruciaal. De juiste rassen, samen met het vakmanschap van onze telers en een uiterst korte en snelle keten zorgen voor blije consumenten die kunnen genieten van de lekkere smaak.”
Over BelOrta
De roots van BelOrta gaan helemaal terug tot begin 20e eeuw. Van hyperlokale initiatieven evolueerde BelOrta tot een toonaangevende Belgische coöperatieve groente- en fruitveiling, voor en door producenten. Dagelijks leveren zij tot 4.000 ton groenten en fruit. Via BelOrta vinden die producten hun weg naar maar dan 70 landen wereldwijd. Meer dan 1.000 telers garanderen het hele jaar rond een aanvoer van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten – altijd lokaal geteeld en vol smaak.
Voor meer info
BelOrta I Glenn Sebregts I +32 15 565 272 I glenn.sebregts@belorta.be I www.belorta.be
RCA I Evelien Olaerts I +32 496 15 18 30 I evelien.olaerts@rca.be I www.rcapress.be