Belgische aardbeien krijgen nog duurzamere verpakking
BelOrta lanceert 100% circulaire punnets voor aardbeien
Vanaf deze week zullen de eerste Belgische aardbeien verpakt worden in doorzichtige bakjes, gemaakt van gerecycleerde grondstoffen, die zelf ook volledig recycleerbaar zijn. Daarmee zet BelOrta alweer een belangrijke stap in een steeds duurzamere productie en distributie. Consumenten kunnen de ecologische verpakking herkennen aan een speciaal logo. Maar voor je de innovatieve ‘aardbeipunnet’ in de nieuwe blauwe pmd-zak gooit, trakteert BelOrta je op zoete zomerinspiratie.
Ecologische verpakking
Samen met partners Fostplus en Infia lanceert BelOrta de nieuwe ‘aardbeipunnet’ gemaakt van 100% gerecycleerde pet (rpet) én zelf opnieuw 100% recycleerbaar. Daarmee belandt voortaan geen enkel leeg aardbeibakje nog op de afvalberg, want elke verpakking kan worden verwerkt en ingezet als grondstof voor het maken van nieuwe punnets. Met deze duurzame inspanning draagt BelOrta alvast bij aan een circulaire economie.

Snelle, zomerse inspiratie
Aardbeien geven je instant een zomers gevoel. Uit het vuistje, in je ontbijtmuesli, verwerkt in een fruitlolly, als spiesje op de barbecue of geserveerd in een frisse aardbeimojito… je kan echt alle kanten uit met dit rood fruit. Experimenteer ook eens met een aardbeimarinade met olijfolie, een koud aardbeisoepje met basilicum of een zoete bruschetta met aardbei, plattekaas en rozijnenbrood. Of serveer gewoon aardbeien op bed, verwerkt in een cheesecake of in een smoothie:
Cheesecake met aardbeien
voor 6 personen • klaar in 15 minuten (+ opstijven)
Wat heb je nodig?
- 500 g aardbeien
- 240 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 3-4 eetlepels suiker
- verse munt voor de afwerking
Hoe maak je het?
Klop de roomkaas met een staande mixer op middelhoge snelheid op tot de kaas romig is. Snij de helft van de aardbeien in stukjes en voeg ze toe aan de kaas. Mix de stukjes aardbei op middelhoge snelheid door de roomkaas. Voeg wat suiker toe en proef of de mengeling zoet genoeg is. Bouw nu laagjes op: schep een lepel roomkaasmengeling in het glas, voeg enkele aardbeien toe, opnieuw een laag roomkaas… Herhaal tot de glazen gevuld zijn en werk af met aardbeistukjes en verse munt. Laat opstijven in de koelkast.

Aardbeiensmoothie
voor 4 personen • klaar in 5 minuten (na invriezen)
Wat heb je nodig?
- 500 g aardbeien
- 250 ml aardbeienyoghurt
- 250 ml amandelmelk (of andere melk)
- 2 eetlepels citroensap
- 4 aardbeien voor de afwerking
Hoe maak je het?
Verdeel de amandelmelk over een ijsblokjesvorm en vries in. Doe alle ingrediënten in de blender en mix op volle kracht, gedurende 2 minuten, tot een romige massa. Schraap de wanden schoon en mix nog eens 30 seconden. Verdeel de smoothie over 4 glazen en werk af met een aardbei.

Wist je dat…
… aardbeien tot de rozenfamilie behoren? Geen wonder dat ze zo lekker ruiken… Aardbeien kan je niet enkel telen in volle grond. Aardbeien kunnen ook afkomstig zijn van een stellingteelt, hierbij groeien de plantjes in een soort bloembak op een stelling boven de grond. De aardbeien worden ook vaak beschermd door een plastic tunnel of een (al dan niet verwarmde) serre.
… aardbeien ook wel ‘zonnekoninkjes’ worden genoemd? Als allereerste beschikbare bessensoort zijn ze de voorbode van de zomer. Dankzij de ingenieuze teeltsystemen en het grote vakmanschap van onze producenten, kunnen we vandaag van maart tot in december van kwaliteitsaardbeien genieten. Deze vitamine C-bommetjes zijn dan ook perfect om je te wapenen tegen de winterkou.
… je aardbeien best wast mét het kroontje? Verwijder het kroontje pas vlak voor het eten, zo behoudt de aardbei zijn heerlijke smaak. Aardbeien bewaar je in de koelkast, maar laat ze wel even op kamertemperatuur komen, zo krijgen ze meer smaak.
Over BelOrta
De roots van BelOrta gaan helemaal terug tot begin 20e eeuw. Ontstaan uit hyperlokale initiatieven evolueerde BelOrta tot een toonaangevende coöperatieve groente- en fruitveiling, voor en door producenten. Dagelijks leveren zij tot 4.000 ton groenten en fruit. Via BelOrta vinden die producten hun weg naar meer dan 70 landen wereldwijd. Meer dan 1.000 telers garanderen het hele jaar rond een aanvoer van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten – altijd lokaal geteeld en vol smaak.
Voor meer info
BelOrta I Glenn Sebregts I +32 15 565 272 I glenn.sebregts@belorta.be I www.belorta.be
RCA I Yannick Speelmans I +32 497 66 08 86 I yannick.speelmans@rca.be I www.rcapress.be